Aanvraag indicatie en kosten woon- en verpleeghuiszorg

Onderwerp: woonzorg

Voor het wonen in een wooncentrum heeft u een Wlz (Wet Langdurige Zorg) indicatie nodig. U vraagt de Wlz-indicatie aan bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Het CIZ kijkt of u voldoet aan de voorwaarden van de wet. Een belangrijke voorwaarde is dat u blijvend toezicht nodig heeft of dat er 24 uur per dag zorg dichtbij moet zijn.

Hoe vraagt u een indicatie aan?

Op de website van het CIZ staat hoe u een Wlz-indicatie aanvraagt. Om een beslissing te kunnen nemen op uw aanvraag, verzamelt het CIZ informatie over u. Bijvoorbeeld over uw gezondheid en over uw huishouden. Het CIZ beoordeelt of mensen recht hebben op Wlz-zorg. Dit gebeurt op basis van objectieve criteria, zodat de beoordeling overal in het land hetzelfde is. Het CIZ voert altijd een gesprek met u. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt of u in aanmerking komt voor zorg, hulp bij het huishouden en begeleiding. Het CIZ is een onafhankelijk orgaan waarop ZorgAccent geen invloed heeft. Onze clientadviseurs kunnen u ook helpen bij de aanvraag van een indicatie. Bel naar (0900) 0678 (lokaal tarief) of mail

Eigen bijdrage woon- en verpleeghuiszorg

Voor woon- en verplegingszorg betaalt u een eigen bijdrage. Hoe hoog die bijdrage is, hangt af van uw inkomen en vermogen, de samenstelling van uw gezin en het aantal uren hulp. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) in Den Haag berekent de hoogte van de bijdrage. Voor zorg met verblijf zijn er 2 soorten eigen bijdragen: een lage en een hoge eigen bijdrage. De eerste 6 maanden betaalt u meestal de lage eigen bijdrage. Voor vragen over de eigen bijdrage kunt u de CAK-infolijn gratis bellen: 0800 1925 (op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur).

Welke zorg valt onder de WLZ of wie betaalt wat?

Cliënten en cliëntenraden in Wlz­-zorginstellingen hebben nogal eens vragen zoals: Wie betaalt de pedicure? Is een koekje een tussendoortje? Hoe zit het nu precies met de waskosten? Informatie over de zorg in een Wlz-instelling kunt u vinden in het WLZ-kompas in de rubriek ‘Overige voorzieningen‘. Het Wlz-kompas wordt geregeld aangevuld en geactualiseerd en is bestemd voor burgers en voor professionals in de zorg. 

Aanvullingen

Hebt u opmerkingen of een vraag over de inhoud, dan kunt u hiervoor het contactformulier op de website van het Zorginstituut Nederland gebruiken.

 

Lees minder Lees meer
Deel of stuur door: