Aanvraag indicatie en kosten woonzorg en verpleeghuiszorg thuis

Langdurige, intensieve zorg en begeleiding in woonzorglocatie: Wlz-indicatie via Centrum Indicatiestelling Zorg

Voor langdurige, intensieve zorg en begeleiding heeft u een indicatie van de Wlz (Wet Langdurige Zorg)  nodig. U vraagt de Wlz-indicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Uw huisarts kan deze indicatie-aanvraag verzorgen maar ook onze cliëntadviseurs zijn bereid hierbij te helpen. Het CIZ kijkt of u voldoet aan de voorwaarden van de wet. Een belangrijke voorwaarde is dat u blijvend toezicht nodig heeft of dat er 24 uur per dag zorg dichtbij moet zijn. Als u een Wlz-indicatie heeft ontvangen van het CIZ kunt u kiezen of u deze zorg thuis op uw eigen unieke woonadres (Modulair Pakket Thuis) wilt ontvangen, via een geclusterde woonvorm (Volledig Pakket Thuis), of dat u op één van onze locaties wilt komen wonen. Daar bieden we deze zorg ‘net als thuis’.

Voor mogelijkheden kunt u contact opnemen met de cliëntadviseurs van ZorgAccent.

Hoe vraagt u een indicatie aan?

Op de website van het CIZ staat hoe u een Wlz-indicatie aanvraagt. Om een beslissing te kunnen nemen over uw aanvraag, verzamelt het CIZ informatie over u. Bijvoorbeeld over uw gezondheid en over uw huishouden. Het CIZ beoordeelt of mensen recht hebben op Wlz-zorg. Dit gebeurt op basis van objectieve criteria, zodat de beoordeling overal in het land hetzelfde is. Het CIZ voert altijd een gesprek met u. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt of u in aanmerking komt voor zorg, hulp bij het huishouden en begeleiding. Het CIZ is een onafhankelijk orgaan waarop ZorgAccent geen invloed heeft. Onze cliëntadviseurs kunnen u ook helpen bij de aanvraag van een indicatie. Bel naar (0548) 68 80 00 of mail naar clientadviseurs@zorgaccent.nl

Eigen bijdrage woon- en verpleeghuiszorg

Voor woon- en verplegingszorg betaalt u een eigen bijdrage. Hoe hoog die bijdrage is, hangt af van uw inkomen en vermogen, de samenstelling van uw gezin en het aantal uren hulp. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) in Den Haag berekent de hoogte van de bijdrage. Voor zorg met verblijf zijn twee soorten eigen bijdragen: een lage en een hoge eigen bijdrage. De eerste zes maanden betaalt u meestal de lage eigen bijdrage. Voor vragen over de eigen bijdrage kunt u de CAK-infolijn gratis bellen: 0800 1925 (op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur).

Welke zorg valt onder de WLZ of wie betaalt wat?

ZorgAccent brengt bewoners binnen de WLZ-woonzorglocaties geen kosten in rekening voor aanvullende diensten. Met uitzondering van de waskosten voor persoonlijke kleding. Informatie over de zorg in een Wlz-instelling kunt u vinden in het WLZ-kompas in de rubriek ‘Overige voorzieningen‘. Het Wlz-kompas wordt geregeld aangevuld en geactualiseerd en is bestemd voor burgers en voor professionals in de zorg.

Wasverzorging

Als u in een woonzorglocatie van ZorgAccent woont, verzorgen wij ook uw was. U kunt ervoor kiezen om het standaard bed-, bad- en linnengoed van ZorgAccent of uw eigen bed-, bad- en linnengoed te gebruiken. U betaalt zelf de kosten voor het wassen, drogen, strijken en stomen van uw kleding (ondergoed, bovenkleding en stoomgoed). Er zijn ook zorgteams die aanbieden om voor maximaal € 43,62 per maand kleding te wassen. Dit wordt dan gezien als een dagelijkse groepsactiviteit.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Iedereen die recht heeft op zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) kan hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dit is iemand die niet bij ZorgAccent werkt en u helpt bij het stellen van de juiste zorgvraag. U heeft recht op deze cliëntondersteuning als u een indicatie heeft van het CIZ voor zorg uit de Wet langdurige zorg. Meer informatie en contactgegevens van een onafhankelijke ondersteuner vindt u op de website van Menzis. Ook de cliëntadviseurs van ZorgAccent kunnen u meer vertellen over wat de onafhankelijke cliëntondersteuning voor u kan betekenen.

    Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.





    Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

    Medewerker

    Onze cliënten
    waarderen
    ons met een 9.5

    Beoordeel ons op
    Zorgkaart Nederland

    zorgkaartnederland zorgaccent
    kaart locatie footer