Thea van den Berg

Onderwerp: overig

'Voeding is de benzine in ons lijf, en als die niet goed is, dan gaat het met het lichaam vaak niet goed. Dat is waar ik invloed op mag uitoefenen. Veel mensen denken bij diëtisten aan overgewicht, maar we geven eet- en drinkadviezen bij veel verschillende diagnoses. Maagdarmproblemen, Parkinson, voedselallergieën, aansterken na operaties… Hier in het verpleeghuis werk ik vooral met mensen die last hebben van ondervoeding of die sondevoeding krijgen.

Zelfs in de laatste fase van het leven kan eten mensen helpen zich beter te voelen. Soms kom ik in het hospice om advies te geven over voeding. De mensen die daar liggen hebben een levensverwachting van minder dan drie maanden. Maar door de juiste dingen te eten kan je zelfs dan nog zorgen dat je zo fit mogelijk voelt, waardoor je misschien nog goede gesprekken kunt voeren met mensen van wie je bijvoorbeeld afscheid wil nemen. En het kan doorligplekken voorkomen, zorgen dat spieren minder snel afbreken. Lekker en goed eten en drinken vind ik belangrijk.

Mensen moeten zelf de keuze maken om er al dan niet iets mee doen, maar ik kan ze de informatie geven die ze nodig hebben om die keuze bewust te maken. Dat vind ik heel leuk.'

Lees minder Lees meer
Deel of stuur door: