Ouderwordende psychiatrische mens (Gerontopsychiatrie)

Geronto-psychiatrie

Gerontopsychiatrie houdt zich bezig met psychische stoornissen op hogere leeftijd. Het is een vorm van psychiatrie speciaal voor ouderen. Voorbeelden van psychiatrische klachten zijn depressies, angst- of gedragsstoornissen. Binnen ZorgAccent hebben wij veel ervaring en kennis op het gebied van gerontopsychiatrie.

ZorgAccent biedt zorg aan 22 ouderen met een psychiatrische zorgvraag. Gerontopsychiatrie omvat in beginsel alle psychische stoornissen die voorkomen in het bekende classificatie systeem DSM V.

Gerontopsychiatrisch mensen wonen in De Eschhoek op het terrein van Krönnenzommer in Hellendoorn.

Zorg aan ouderwordende psychiatrische mens: betrokken en gelijkwaardig

Onze visie is: ‘Zo normaal als mogelijk; zo aangepast als wenselijk’. Dat houdt in dat onze medewerkers bij de zorg aan u rekening houden met wat u wilt, kunt en nodig hebt. Alle dagelijkse activiteiten die u gewend was te doen, gaan in principe zoveel mogelijk door als u bij ons komt wonen. De woonbegeleiders stimuleren u daar graag in. Alleen waar dat nodig is, neemt de medewerker de zorg over. Onze beroepshouding bij het verlenen van zorg aan u gaat uit van gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, respect, empathie, echt zijn en betrokkenheid.

 

Kleinschalig wonen

De woongroep waar u deel van uitmaakt is kleinschalig opgezet. U woont samen met 7 à 8 medebewoners. U heeft een eigen kamer. In de gemeenschappelijke huiskamer met eigen keuken, eet u doorgaans gezamenlijk met de andere bewoners. Ook voor gezellig kopje koffie of thee kunt u elkaar daar ontmoeten. Daarnaast kunt u de huiskamer TV kijken of andere activiteiten te ondernemen. Dit kan individueel, in groepsverband op het terrein of elders.

En natuurlijk maken huishoudelijke werkzaamheden ook onlosmakelijk onderdeel uit van wonen bij ons. U maakt schoon, doet boodschappen, kook, wast af en poets schoenen: het is net zoals u thuis gewend was.

Gerontopsychiatrie en wonen in eigen regie

Als bewoner beschouwen we u als een uniek individu met een geheel eigen identiteit en een geheel eigen beleving van gezondheid en ziekte. Wij hebben aandacht voor psychische, sociale, somatische en spirituele aspecten van het leven. Een belangrijke voorwaarde voor als kwetsbare geronto psychiatrische bewoners is dat u prettig woont en een goede kwaliteit van leven heeft, vergelijkbaar met het leven dat u in een thuissituatie had. Uitgangspunt is dat u zoveel mogelijk de ruimte krijgt om uw eigen regie te behouden.

Het behandelteam

Het behandelteam bestaat uit:

Waar nodig worden andere behandelaren aan het behandelteam toegevoegd.

 

Meer informatie over gerontopsychiatrie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de cliëntadviseur Inge Binnenmars- Bakker via t. (0548) 68 80 00

Waar wilt u graag meer over weten?

Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

Een hele goede instelling met veel vrijwilligers die er alles aan doen om iemand in zijn laatste levensfase te begeleiden. Hele "warme" mensen!

Cliënt

Onze cliënten
waarderen
ons met een 9.0

Beoordeel ons op
Zorgkaart Nederland