Dagbesteding voor ouderen met een migratieachtergrond in Almelo

Sinds 1 juli jl. kunnen ouderen met een vorm van dementie en een migratieachtergrond voor dagbesteding twee dagen per week terecht bij IMEAN, (betekenis; Ik bedoel) locatie de Anemoon in Almelo.

IMEAN en ZorgAccent zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Voor beide organisaties een mooie en bijzondere stap. Onder het motto Mét elkaar zorgen we vóór elkaar! biedt IMEAN dagbesteding aan in onderaanneming bij ZorgAccent. Mensen die dagbesteding nodig hebben, hebben een beschikking nodig vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ). In 2010 kende Almelo 1165 ouderen met een vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal volgend jaar oploopt naar 2800 ouderen.

Diverse culturen werkzaam bij IMEAN

Medewerkers van IMEAN hebben verschillende culturele achtergronden. Zij spreken naast de Nederlandse taal tenminste één andere taal en kennen de culturele gewoonten en gebruiken van verschillende nationaliteiten. De cliënt kan naar wens in zowel het Nederlands als in zijn of haar moedertaal worden aangesproken. Dit alles om een zo vertrouwd mogelijke omgeving te creëren waar de cliënt zich veilig en geborgen voelt.

ZorgAccent_IMEAN_dagbesteding_dementie

Hoe ziet een dag eruit bij De Anemoon

Dagbesteding bij De Anemoon verloopt volgens Nederlandse structuur en wordt gezamenlijk ingevuld. De ouderen drinken gezamenlijk koffie. Ook de lunchen bereiden de deelnemers, onder begeleiding, zelf. Hierbij worden soms net iets meer exotische ingrediënten, groente en fruit geserveerd als voor een Nederlandse lunch. Het voordeel van een dagbesteding voor mensen met een migratieachtergrond is dat ouderen vaak onbewust elkaars gewoonten herkennen en -zo leert de ervaring- met elkaar in gesprek gaan. Ook de medewerkers kennen deze en ondersteunen de ouderen daarbij. Dit om achteruitgang, waar mogelijk, te minimaliseren. Ook zal er op de Anemoon regelmatig muziek zijn te horen. Dit roept vaak herinneringen aan vroeger op waardoor het geheugen ook op deze manier wordt getraind.

Informatie of aanmelden

Heeft u een partner of ouder met (lichte)dementie met een migratieachtergrond en zoekt u ondersteuning dan gaan wij graag met u in gesprek. U kunt contact opnemen met Sevilay Luiken-Dalli van IMEAN, Annemoonstraat 70, 7601 CW Almelo. T. 06 44 00 10 43 of stuur een mail naar: info@imean.nl

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer