Zoeken
Lees voor

Zelfsturing

Transitie naar zelfsturing 

ZorgAccent heeft in de afgelopen jaren de beweging gemaakt naar kleinschalige, zelfsturende teams. Nadat de wijkverpleging deze transitie doorvoerde in 2010, volgde de woonzorg twee jaar later. Naast het ‘kleinschalig wonen en werken’ is ook heel hard gewerkt om de ‘ingewikkeldheden’ binnen de organisatie weg te halen. Hierdoor is het ZorgAccent gelukt om de overhead te verminderen (dus geen managers en minder mensen in de ondersteuning) om daardoor zoveel mogelijk handen bij en aan het bed te realiseren. Het verlagen van de overhead betekent wel dat er meer taken naar de teams gaan. De teams vinden dit logisch, want thuis regel je de zaken ook gewoon zelf. Enkele voorbeelden; je zorgt als team voor de planning, het huishoudboekje en kwaliteit van zorg. Onze serviceteams ondersteunen onze zorgmedewerkers als er even iets niet lukt. ZorgAccent heeft zoveel mogelijk regels en administratie uit de organisatie gehaald zodat zij niet zoveel hoeven te registreren.

Het motto ‘Net als thuis’ werkt in alles door. 

 

Zelfsturing als middel voor persoonlijke zorg

Zelfsturing is binnen ZorgAccent geen doel op zich, maar een middel om zo goed en persoonlijk mogelijke zorg te leveren. Medewerkers hebben, binnen de kaders, alle regelruimte om direct te reageren op een vraag van een bewoner (of familie).

De zorgteams geven de visie ‘Net als thuis’ samen met u en uw naasten, vorm. De medewerkers zijn trots op hun vak en met de regelruimte die ze hebben, zijn ze tot grote dingen in staat. Zij willen graag constant leren en verbeteren. Omdat zij regie nemen over hun eigen werk, kunnen zij u (zo nodig) ondersteunen om de regie over uw eigen leven te houden of terug te krijgen.

Al onze gediplomeerde medewerkers hebben een vak geleerd en nemen het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid voor het uitoefenen van hun vak. ZorgAccent ondersteunt en stimuleert onze medewerkers om zich continue te ontwikkelen in hun vak.

In dit artikel dat verscheen in Human vertellen Ina Kerkdijk (directeur woonzorg) en Eefje van Keeken (verpleegkundige) over hoe zelfsturing in de praktijk werkt.

Zelfsturing, hoe werkt dat?

Zelfsturing in de zorg door de ogen van bestuurder Aline Poolen
Medewerkers ervaren door de zelfsturing een grote eigen verantwoordelijkheid.

Wijkverpleging
Zo lang mogelijk thuis.

Woonzorg
Zo thuis mogelijk'.

Koken net als thuis
Hoe maak je humkessoep?

Kwaliteit

ZorgAccent
kwaliteit

Wat zegt ZorgAccent over
Kwaliteit en hoe wij ons
verantwoorden. Lees meer

Huishoudelijke Hulp

Werken in de huishouding?

Werken in de huishouding
of op zoek naar een zinvolle vakantiebaan?
Lees meer

Cliëntadviseur

Contact
cliëntadviseur

Op zoek naar de juiste zorg?
Neem contact op met onze
cliëntadviseur
Lees meer