Zorg & behandeling bij dementie – dementiezorg

Bij onze kleinschalige en persoonlijke manier van wonen en werken 'Net als thuis' staat de relatie tussen bewoner, zorgverlener, mantelzorger en vrijwilliger centraal. Zo krijgt men beste zorg die het beste bij hem/haar past.

Wij vinden het belangrijk dat u zich zo thuis mogelijk voelt bij ons. Ons uitgangspunt is daarom Net als thuis. Samen met u kijken we naar mogelijkheden, zodat u een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en welbevinden ervaart. U bepaalt als bewoner zoveel mogelijk zelf: hoe laat u opstaat, wat u gaat eten of hoe laat u wilt eten, zodat u met plezier bij ons woont.

Herkenbare omgeving

ZorgAccent houdt in haar gebouwen rekening met het feit dat de omgeving voor mensen met dementie herkenbaar moet zijn. Zo sluit de inrichting aan bij de tijdsperiode die (nog) bekend is bij bewoners. Zeepjes in plaats van zeeppompjes, fluitketels in plaats van waterkokers, oude stijl radio’s en veel accessoires die herinneringen oproepen en bekend zijn. Bij de inrichting van onze locaties houden we ook rekening met het feit dat het beschadigde brein weinig contrasten ziet (dus geen witte wc op een witte vloer met een witte wand erachter, maar werken met contrasterende kleuren en een zwarte wc-bril). De omgeving geeft prikkels waar nodig (op de gangen is van alles te zien en te doen) of juist rust waar nodig (de woonkamer en de eigen kamer).

Dementiezorg is ook samen koken

Een van de vele mooie dingen die het kleinschalig werken binnen de woonzorg met zich meebrengt, is dat we samen met de bewoners koken. Wie krijgt er nou geen trek bij het ruiken van die heerlijke luchten van een ‘ouderwetse’ Humpkessoep? Wat is er nou leuker dan zelf mee te helpen met de bereiding? Erg leuk voor u als bewoner, maar zeker ook voor de medewerkers.

Wat kun je zelf doen?

Zorg voor mensen met dementie is erg belangrijk om hun kwaliteit van leven te verbeteren en hen te helpen zo onafhankelijk mogelijk te blijven. Maar wat kun je zelf doen? Voor het bieden van zorg aan iemand met dementie, is het belangrijk om:

 1. Geduldig te wezen: Mensen met dementie kunnen langer nodig hebben om dingen te begrijpen of te reageren. Wees daarom geduldig en neem de tijd om te luisteren en te begrijpen wat ze zeggen.
 2. Een rustige omgeving te creëren: Vermijd drukke en chaotische omgevingen die de persoon kunnen verwarren en angstig kunnen maken. Creëer in plaats daarvan een rustige en gestructureerde omgeving die bekend is voor de persoon.
 3. Te helpen bij dagelijkse taken: Mensen met dementie kunnen moeite hebben met dagelijkse taken zoals aankleden, eten en persoonlijke hygiëne. Bied hen de nodige ondersteuning en begeleiding om deze taken uit te voeren.
 4. Visuele hulpmiddelen te gebruiken: Het gebruik van visuele hulpmiddelen zoals foto’s, symbolen en labels kan helpen bij het communiceren en begrijpen van de persoon met dementie.
 5. Sociaal contact te bieden: Mensen met dementie kunnen zich geïsoleerd voelen en het is belangrijk om hen te betrekken bij sociale activiteiten. Dit kan helpen om hun stemming en gevoel van eigenwaarde te verbeteren.
 6. Te zorgen voor veiligheid: Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het herkennen van gevaarlijke situaties en het nemen van veiligheidsmaatregelen. Zorg er daarom voor dat de omgeving veilig is en dat er geen gevaarlijke objecten of stoffen binnen handbereik zijn.
 7. Te zorgen voor jezelf: Zorgdragen voor iemand met dementie kan stressvol en vermoeiend zijn. Het is belangrijk om ook voor jezelf te zorgen en hulp te vragen wanneer dat nodig is.
Dementiezorg bij ZorgAccent

Meer weten over zorg en behandeling bij dementie?

Wilt u weten hoe u dementie herkent, hoe de ziekte verloopt en hoe ZorgAccent u kan ondersteunen? Op deze pagina hebben wij alle informatie voor u op een rijtje gezet.

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.2

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer