Henk Kamp: nationaal plan ouderenzorg nodig

nieuwe kabinet moet snel aan de slag met een grondige herziening van de ouderenzorg.

Het nieuwe kabinet moet snel aan de slag met een grondige herziening van de ouderenzorg. Dat stelde ActiZ voorzitter Henk Kamp op 22 maart 2021 in het gesprek met interviewer Sven Kockelman op NPO Radio 1. In het programma 1 op 1 ging de voorzitter van de branchevereniging van zorgorganisaties in op de formatie en de toekomst van de ouderenzorg

Plan van aanpak
Er is volgens Kamp een kabinetsbreed plan van aanpak nodig om de zorg voor ouderen in de toekomst goed te organiseren. Dit vraagt een brede visie van het nieuwe kabinet. ‘Iedereen heeft er belang bij dat gedaan wordt, want we zijn of worden oud of kennen mensen die oud zijn.’ De grootste zorg van Kamp voor de toekomst van de ouderenzorg is het tekort aan personeel.
Die verdubbeling komt neer op zo’n 700 duizend zorgmedewerkers. ‘We hebben bijna de beste zorg van de wereld, de uitgangspositie is goed, maar er is bewustzijn nodig van wat er op ons afkomt’.

Tien uitgangspunten
Om het tij te keren formuleerden twaalf landelijke organisaties tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg. Het werken in de sector moet aantrekkelijker worden: onder meer de salarissen moeten structureel omhoog. ‘We volgen in de zorg de loonontwikkeling in de markt, maar begonnen met een achterstand en het is verstandig die achterstand in te halen.’ Ook moeten volgens Kamp de administratieve lasten omlaag en moet er meer aandacht zijn voor persoonlijke ontwikkeling van zorgmedewerkers. Daarnaast is een forse stijging van verpleeghuiscapaciteit nodig, moeten bestaande woningen aangepast worden en zijn er meer passende woonvormen voor senioren nodig.

Het complete interview is hier terug te luisteren:

 

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer