Bijeenkomst mantelzorgdag met een vleugje ondersteuning (Genieten met een vleugje zorg 2019)

Artikel

ZorgAccent organiseert inspirerende bijeenkomsten voor en door mantelzorgers. Elke bijeenkomst heeft een thema welke op dat moment in het nieuws is of een belangrijke bijdrage levert in het zorgen voor een ander in de thuissituatie. De gastsprekers zijn zorgmedewerkers en mantelzorgers die hun ervaringen en kennis delen tijdens de bijeenkomsten.


Gastsprekers 

Eén van de gastsprekers is Ingrid Keestra. Zij heeft als ervaringsdeskundige gemerkt dat mensen het mantelzorger zijn vaak onderschatten. Ingrid is mantelzorger voor haar moeder met dementie en vertelt in haar boek over haar ervaringen, de moeilijke, mooie en ontroerende momenten. Een bijzondere ervaring om te delen. Een zeer inspirerend boek vol overgave geschreven. Voor meer informatie zie de website: www.mantelzorgerderliefde.nl

   

Contact met interactieve huisdieren en zorgrobot Tessa
Tijdens de bijeenkomst maakt u kennis met zorgrobot Tessa en de interactieve huisdieren. Begin dit jaar heeft ZorgAccent twee Tessa’s aangeschaft om als proef in te zetten in de wijkverpleging. ‘Dit bleek een succes want inmiddels hebben we zes Tessa’s, zegt Bernard Hengeveld, wijkverpleegkundige bij ZorgAccent. ‘Het lijkt erop dat in de meeste gevallen de Tessa’s waarde toevoegen bij cliënten thuis, maar eindevaluaties zijn er nog niet. ‘Tessa spreekt tekstfragmenten uit om korte opdrachten te geven aan mensen en om structuur te brengen in de dagelijkse activiteiten. Wij komen vier keer per dag bij een mevrouw om te ondersteunen. Zij kan nog veel zelfstandig, maar we moeten haar wel stimuleren. Daarom leek het ons een goed idee om Tessa in te zetten voor een ondersteunende rol. ‘s Middags geeft Tessa bij mevrouw aan dat het tijd is om te eten en te drinken. Als we langskomen is mevrouw bezig met het klaarmaken van brood of al aan het eten.’ De zorgrobot is een handig hulpmiddel met een sociaal kantje. Bernard: ‘Tessa maakt ons niet overbodig, maar vergemakkelijkt ons werk wel. Mevrouw ervaart door Tessa weer structuur in haar dagen waardoor ze plezieriger leeft. Ook haar mantelzorgers zijn hier blij mee omdat ze zich minder zorgen hoeven te maken over de daginvulling van mevrouw.’

De interactieve huisdieren zijn ontwikkeld voor de woonzorg. Maar ook in de wijkverpleging zetten we de robotkat en -hond in. De interactieve huisdieren zien er levensecht uit en maken authentieke geluiden. De hartslag is rustgevend en ze voelen zacht aan als een echte pup of kat. Hierdoor lokken ze interactie uit waardoor de hersenen worden geprikkeld en ook het welzijn kan verbeteren.


Bent u enthousiast?
Kom dan naar de bijeenkomst met gastspreker Ingrid Keestra en voor meer informatie over deze nieuwe ontwikkelingen op vrijdag 22 november 2019, aanvang 13.30 uur in Hof 88, Elisabethhof 4, in Almelo. Ook de kennisdragers van ZorgAccent en van de mantelzorgorganisaties Evenmens, Mantelzorg Almelo en Stichting Welzijn Tubbergen en Dinkelland zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.


Kosten
€7,50 voor leden en medewerkers op vertoon van uw ZorgAccent PAS. Niet-leden betalen €10,00. Contant en gepast betalen bij de ingang van Hof 88. Er is geen mogelijkheid om te pinnen.


Aanmelden
U kunt zich per mail aanmelden bij ZorgAccent PLUS: plus@zorgaccent.nl of telefonisch op werkdagen op (0546) 83 72 92 of 83 72 96 van 8.30 – 12.30 uur. Aanmelden voor 15 november 2019.

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van Zorgaccent? ( ik had mijn werk jas aan) Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.2

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer