Corona krijgt geen vat op voortgang nieuwbouw van de De Hofkamp (Accentueel 2020)

Artikel

Vanzelf ging het zeker niet, maar toch is het gelukt om de nieuwbouw van De Hofkamp met 61 zelfstandige appartementen en twee kamers voor kortdurend verblijf, keurig op tijd op te leveren. Projectmanager Berné Vulkers; ‘In deze ongewone situatie waarin we door corona met allerlei uitzonderingen van doen hadden, kwam het nog meer dan anders, aan op logistieke precisie, creativiteit en goede samenwerking’, vertelt Vulkers. De FAME Groep, waar hij werkzaam is, was verantwoordelijkheid voor ontwikkeling, het ontwerp en realisatie van dit project.

‘Elke dag werkten we hier met zo’n veertig mensen. Het bouwteam van Plegt-Vos Oost en de installateurs van Löwik hielden zich keurig aan de voorschriften om op afstand van elkaar en volgens de hygiëneregels te werken. Een en al lof!’, benadrukt Vulkers. ‘Een schoonmaakploeg hield de werkomgeving voortdurend schoon en er waren duidelijke looproutes uitgestippeld in het gebouw. Ook was het logistieke proces zo bijgesteld dat er nooit meer dan het maximum aantal mensen op één verdieping aan het werk was.’

Bijna klaar
Als de heer Rieks Davenschot een kijkje komt nemen, samen met verzorgende Thea Jansen, is het eind mei. Ook voor hem is er een appartement in aanbouw. Hij woont met ingang van begin juli op de eerste etage van De Hofkamp. Tot die tijd woonde de heer Davenschot in De Hagenborgh, huiskamer Het Kolkje, met zicht op het Theaterhotel. Vrolijk als altijd, antwoordt hij op de vraag hoe het met hem gaat in coronatijd: ‘Etten en drinken geet goed, mar in de knip moch het wal honderd gulden better!’ De heer Davenschot hoopt op 24 augustus z’n 100ste verjaardag te vieren.

De Hofkamp is op 8 juni opgeleverd. Berné Vulkers; ‘Het was niet eenvoudig omdat de levering van materialen uit het buitenland vertraging opliep. Sommige bestellingen gingen helemaal niet meer door. Dat maakte dat we snel goede alternatieven moesten bedenken. Gelukkig loop ik al heel wat jaren mee in de bouw, en spreek ik de taal van deze vakmensen, maar ook van leveranciers en dat helpt.’

Sfeervolle inrichting
De Hofkamp aan het Hagenpark, vormt samen met rijksmonument Sint Elizabeth, de voormalige kapel en Hof 88, een ensemble rondom een fraaie binnentuin. Architect Coen Koenders nam Sint Elizabeth als middelpunt en sloot daarop aan met een moderne vertaling van architectuur en een knipoog naar de jaren 30, 40 van de vorige eeuw. ‘Wat ik zo mooi vond in dit project voor ZorgAccent, was de grote betrokkenheid van de medewerkers en de manier waarop ook zij al heel vroeg in het project meedachten over inrichting en woonwensen’, vertelt Vulkers. ‘Zo zijn er geen rechte gangen in het gebouw, maar verspringende delen afgewisseld met gezellige nissen en zithoekjes. Door een werkgroep zijn herkenbare thema’s bedacht die herinneringen oproepen aan mooie plekjes in Almelo en omgeving.’ Verzorgende Thea Jansen kan er over meepraten en wijst de heer Davenschot op de praktische inrichting van slaap- en badkamer. ‘Oh wat lekker ruim,’ glimlacht hij. ‘Hier kan ik straks mooi mijn gymnastiekoefeningen doen.’ Ook de buurtkamer, waar ruimte is om samen te komen, oogt veelbelovend’.

De projectmanager laat zien hoe in elke ruimte optimaal rekening gehouden is met inpassing van daglicht. ‘Heel belangrijk voor sfeer en welzijn in zo’n ruimte.’ De keuken heeft een kook- en werkeiland met veel ruimte rondom. ‘Heerlijk’, vindt Thea. ‘Daar gaan we straks gezellig samen kokkerellen.’ De bewoners zijn op 30 juni, 1 en 2 juli verhuisd naar De (nieuwe) Hofkamp.

Hofkamp

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Een hele goede instelling met veel vrijwilligers die er alles aan doen om iemand in zijn laatste levensfase te begeleiden. Hele "warme" mensen!

  Cliënt

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer