‘Kleine aanpassingen in de voeding maken vaak al een groot verschil’ (Accentueel 2019)

Artikel

‘Ik begin ’s morgens nog altijd met mijn boterhammetje met appelstroop. Dat vind ik gewoon heel lekker en m’n diëtiste zegt dat het minder calorierijk is dan een boterham met kaas’, glimlacht Ria Goosselink (57 jaar) uit Vriezenveen. Prima dus!’

‘Wat ik wel veranderd heb is de cruesli in m’n yoghurt. Ik dacht dat dit heel gezond was, maar daar zitten dus veel verstopte suikers in. Nu neem ik een schaaltje yoghurt met een lepel havermout en een paar gedroogde pruimen voor een goede stoelgang. Ook heb ik altijd een flesje water bij me. Dit is een uitstekende dorstlesser en gezonder dan welk drankje ook.’

Al die kleine veranderingen zorgden ervoor dat Ria, in anderhalf jaar tijd, 16 kilo afviel. ‘Ik moest wel, want m’n bloeddruk was aan de hoge kant. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik lijnde! Gewoon bewust anders eten, en dan bijna vanzelf afvallen. Hoe leuk is dat’, benadrukt ze stralend.


Maak het jezelf gemakkelijker
Diëtiste Heske Brouwer begeleidt vele cliënten naar een gezonder leven. ‘Op mijn spreekuur komen vaak mensen met zogenaamde ‘jo-jo-ervaring’; lekker snel afvallen om daarna helaas weer aan te komen. Soms zelfs meer dan vóór de afvalpoging. Ik leer mensen zich tegen zichzelf in bescherming te nemen. Haal geen ongezonde extraatjes in huis als ‘basisvoorraad’. Wat er niet is, kun je ook niet opeten. Ik help mensen graag bij het ontwikkelen van een leefstijl die ook op lange termijn vol te houden is.’ Ria bevestigt dit. Toen ze op 1 maart 2018 stopte met roken, verwachtte ze aan te komen.

‘Maar de begeleiding van Heske, voorkwam dat ik in paniek raakte. Ik ging gewoon rustig door met de inmiddels aangewende leefstijl. Mijn man steunde me en deed met mij mee. Ook hij is 15 kilo afgevallen en we voelen ons allebei een stuk fitter en fijner.’    


Vergoeding diëtist
Bij ZorgAccent werken zes diëtisten die spreekuur houden op tien verschillende locaties in en rond Almelo. Van Den Ham, Haarle en Holten tot in Geesteren. Ook op alle woonzorglocaties van ZorgAccent zijn diëtisten werkzaam.

‘We zijn allemaal allround opgeleid maar hebben daarnaast ook onze specialisaties. Voor mij is dat de aandoening ‘Coeliakie’ [Seuliakíé], een overgevoeligheid voor gluten. Dit zijn eiwitten die voor komen in tarwe, rogge en andere granen.’ Vanuit het basispakket wordt standaard drie uur dieetadvisering vergoed. ‘Het eerste consult duurt het langst. Maar daarna gaan mensen vaak na 20 of 30 minuten al weer de deur uit voorzien van tips en goede moed’, vertelt Heske. ‘Dus die vergoeding vanuit het basispakket zet ik zo efficiënt mogelijk in.

Bovendien vergoeden veel zorgverzekeraars extra uren via een aanvullend pakket.’ Bent u bij de huisarts onder begeleiding voor  diabetes, COPD of hart- en vaatziekten, dan wordt dieetadvisering vaak vergoed via  ketenzorg. Informeer hiernaar bij uw huisarts of praktijkondersteuner. Meer informatie vindt u hier of stuur een mail naar dietisten@zorgaccent.nl of bel 0900 0678.             

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Een hele goede instelling met veel vrijwilligers die er alles aan doen om iemand in zijn laatste levensfase te begeleiden. Hele "warme" mensen!

  Cliënt

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.1

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer