‘Soms als balanceren over een evenwichtsbalk’ (Accentueel 2020)

Artikel

Wandelt ze ’s avonds een rondje om de vijver op de Houtmaat in Hengelo, draagt ze haar ‘oortjes’ om te luisteren naar een podcast over corona! Anyta Mulder, marketing- en communicatieregisseur bij ZorgAccent, kan er nu om lachen. ‘Ik haalde m’n inspiratie overal vandaan. Vond dat ook nodig, vooral in het begin.’

Anyta voelde de verantwoordelijkheid letterlijk op haar schouders drukken, die eerste weken nadat de coronacrisis uitbrak. Zo’n bizarre tijd hadden we toch nog nooit meegemaakt?! En ja, je krijgt samen maar één kans om het goed te doen. Ze maakt deel uit van het crisisteam, dat sinds 13 maart bij elkaar komt. ‘De richtlijnen van het RIVM vormden de basis. Van daaruit maakten we de vertaalslag binnen de organisatie en naar buiten. Van informatie over werken op afstand, tot een verklaring over de keuze van beschermingsmiddelen. Als leden van het crisisteam wilden we er zijn ter ondersteuning van onze collega’s.

Snel, helder en met eenduidige  berichtgeving
‘Met mijn collega’s Alice Middelkamp en Natasja Bakker, zorgden we dagelijks voor een update op het online ZorgAccentPlein.

We maakten en redigeerden berichten, (nieuws)brieven, zorgden voor informatie over bezoekregeling en inzet van zorgtechnologie in coronatijd, maar dachten ook mee hoe we de verschillende doelgroepen een hart onder de riem konden steken.’ Een recent ludiek voorbeeld is het lied dat cabaretière Nathalie Baartman schreef voor de medewerkers van ZorgAccent, op verzoek van en in overleg met Anyta. ‘Het was voor ons allemaal een hectische tijd, maar het werd gelukkig ook zeer gewaardeerd.

Naast directieleden Erik Vuurboom (wijkverpleging), Wouter Versteeg (bedrijfsvoering) en Ina Kerkdijk woonzorg), maken programmamanager 1e en 2e lijn Hans Semmekrot, specialist ouderengeneeskunde Monique van Hattem, secretaresse directeur bedrijfsvoering en programmamanager lijn 1 en 2 Hermien Deusjen, arts-microbioloog Felix Geeraedts, deskundige infectiepreventie Lian Clemens en P&O-expert Ellen de Meulemeester deel uit van het crisisteam. Zelf neem ik deel als communicatieadviseur en bestuurder Aline Poolen als crisisleider. Een zo compact, maar tegelijk ook een zo compleet mogelijk team met daarin alle disciplines die nodig zijn om goede besluiten te nemen rond corona. ‘We kwamen dagelijks fysiek bij elkaar. Heel praktisch, elkaar kritisch bevragend, doortastend en goed nagaand of we overal aan dachten, om vervolgens onze medewerkers te faciliteren en ondersteunen daar waar het nodig was.’

Vanuit huis werken
Anyta werkte, waar mogelijk, vanuit huis. ‘Eerlijk gezegd benauwde het me wel eens, al dat nieuws over besmettingsgevaar. Gelukkig beschikken we over de technologie die het mogelijk maakt om overal te kunnen werken en tegelijk goed met elkaar in contact te blijven.’ Met haar directe collega’s Alice en Natasja en free-lancer social media Anne-Loes Huizing vormt ze een gedreven communicatieteam. ‘We hebben een duidelijke taakverdeling. Zo is de een meer van vormgeving en creatieve ideeën, terwijl de ander meer gericht is op tekst, coördinatie en strategie. We staan midden in de organisatie en zijn zeer benaderbaar. Mede daardoor komen zoveel mooie nieuwstips en verhalen van overal uit de organisatie naar ons toe, en ja, daar ben ik best trots op.

Met interviews geef ik onze cliënten, bewoners en medewerkers een podium om ze vervolgens te delen. Deze coronAccentueel is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook social media staat vol mooie en indrukwekkende verhalen, foto’s en filmpjes die goed bekeken worden.’ Nu versoepeling van maatregelen stap voor stap afgekondigd worden door de overheid, neemt de druk op het crisisteam af. ’Sinds enige tijd hoef ik hier zelf niet meer bij aanwezig te zijn: Aline stuurt mij een concepttekst, die ik nog redigeer. Verder lees ik het BOB-verslag (Beeldvorming, Oordeel en Besluitvorming) en bekijk of daar nog iets in staat wat in- of extern gecommuniceerd zou moeten worden. We houden contact, maar vergaderen minder frequent.’

Dat ondertussen evenementen en activiteiten in het land afgelast zijn, doet haar pijn. ‘Ik ben echt een liefhebber van musea, concerten, theater en leuke markten. Toen ook Koningsdag afgelast werd, heb ik een picknickmand volgeladen en zat ik samen met mijn vriend een paar uur later gezellig aan de Kibbelkoele, een mooi water even boven Emmen. Haar creativiteit uit zich vooral in teken- en schilderkunst, te vinden op Instagram onder de naam ‘EchtAnyta’. Ze koopt graag vintage kleding en accessoires, maar maakt ze ook zelf. Ze breit en haakt en richt haar huis en tuin graag gezellig en smaakvol in. En ondertussen… volgt ze ook nog een studie marketingcommunicatie.       

Naast superspannend, heeft Anyta werken in crisistijd ervaren als uitdagend en zelfs fijn. ‘Samen bedreven we soms écht topsport. Het gaf me energie en ons werk werd meer dan ooit gewaardeerd.’ Anyta wijst naar mooie kaartjes en andere creatieve uitingen die mensen ontvingen namens ZorgAccent.

‘Aandacht geven is het mooiste, en misschien ook wel een van de belangrijkste dingen om te blijven doen. Met een aardige wenskaart of een kleine attentie, tover je een glimlach op het gezicht van mensen. Steeds weer het verschil proberen te maken, dat vind ik mooi.’

Crisiscommunicatie Anyta

    Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.





    Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

    Medewerker

    Onze cliënten
    waarderen
    ons met een 9.5

    Beoordeel ons op
    Zorgkaart Nederland

    zorgkaartnederland zorgaccent
    kaart locatie footer