‘Werken in de wijkverpleging van ZorgAccent geeft zoveel vrijheid en voldoening!’ (Accentueel 2020)

Artikel

Jet Ellenbroek en Jolien Eidhof werken in wijkteam Schelfhorst van ZorgAccent Wijkverpleging. Jet (24) is wijkverpleegkundige (HBO) en Jolien (25) is verpleegkundige in de wijk (MBO). Ze werken inmiddels enkele jaren voor ZorgAccent. Hun grootste uitdaging? Mensen zo lang mogelijk, én zo zelfstandig mogelijk, thuis te laten wonen. En daarbij schuwen ze de samenwerking met andere  disciplines en teams niet. Op hun instagramaccount @verpleegkundigenindewijk delen zij verhalen uit hun dagelijkse praktijk.

Vrijheid en eigen initiatief
Op de vraag wat een dag nu geslaagd maakt, hoeft Jet niet lang na te denken. ‘Achter elke voordeur schuilt weer een ander verhaal. En natuurlijk maakt de zelfsturing bij ZorgAccent het zo leuk om hier te werken. Als wijkverpleegkundige heb je de vrijheid om samen met de cliënt zelf de zorg in te vullen zoals die het beste past.’ Jolien: ‘Je bent altijd bezig met zelfredzaamheid. Wat kan de cliënt nog zelf doen en wat kun jij doen zodat de cliënt weer een stukje vrijheid terugkrijgt?’ Jet: ‘De visie van ZorgAccent (‘denken in mogelijkheden’) past ook echt bij ons.

Er zijn zoveel mogelijkheden die je kunt bedenken wat cliënten nog wel zelf kunnen doen. Mensen willen niet afhankelijk zijn van zorg.’ Jolien: ‘Hoewel er ook wel cliënten zijn die het heel gezellig vinden dat je komt omdat ze wat eenzaam zijn.’

Samen werken voor de mens die zorg nodig heeft
Bij de zorg voor hun cliënten zoekt het team, dat naast Jet en Jolien bestaat uit negen medewerkers en twee stagiaires, ook regelmatig de samenwerking met andere disciplines. Zo werken ze nauw samen met de thuisbegeleiding, diëtist, logopedist, ergotherapeut, fysiotherapeut en casemanager dementie. Ook met de diverse kennisdragers van ZorgAccent hebben de meiden regelmatig contact om de zorg aan hun cliënten te ondersteunen.

De samenwerking met verschillende disciplines beperkt zich niet tot ZorgAccent-collega’s. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook regelmatig contact met de praktijkondersteuner ouderenzorg van de huisartsenpraktijk. Bijvoorbeeld bij mensen met een beginnende vorm van dementie.’ Jet: ‘Waarom zou je het wiel uitvinden als je de kennis van een ander kunt inzetten. Wij zijn in deze wijk heel goed bekend met het netwerk.’

Jet (links) en Jolien (rechts)

Instagram: een kijkje achter de schermen van de wijkverpleging
Om andere mensen te laten zien wat hun werk inhoudt, zijn ze het Instagramaccount @verpleegkundigenindewijk gestart. En uit het aantal volgers blijkt hun account aan te slaan. Jet: ‘We willen mensen enthousiast maken voor ons werk door te laten zien wat we doen. Mensen denken vaak dat je alleen maar steunkousen aantrekt of mensen doucht, terwijl we ook veel verpleegkundige handelingen uitvoeren.’ Jolien: ‘Ons account is heel laagdrempelig. Ook mensen die niet in de zorg werken vinden het heel leuk om ons te volgen. Jolien: ‘We kregen een reactie van iemand die zei dat zij door ons account de keuze had gemaakt om HBO V te gaan doen. Superleuk.’ Jolien: ‘Werken in de wijkverpleging van ZorgAccent geeft zoveel vrijheid en voldoening!’

En hoe is het nu in coronatijd?
‘Gelukkig hebben wij zowel binnen ons team als bij onze cliënten geen coronabesmetting gehad. Daar waar er verdenking was bij een cliënt, kregen we veel steun vanuit ZorgAccent hoe we dit moesten aanpakken.

Nu het coronavirus al langer heerst, zijn we wat geruster, ook door de goede communicatie van ZorgAccent. Iedere dag een update op het intranet doet ons goed, ook doordat de cijfers er positief uit zien! Onze cliënten zijn er wat rustiger onder. Het blijft wel een echte hoofdrol spelen,  cliënten worden (nog) eenzamer en mantelzorgers bereiken hun taks. Gelukkig krijgen onze cliënten ook veel kaartjes. Er wordt aan ze gedacht en dat is goed om te zien. Ook aan ons wordt gedacht blijkt uit allerlei acties en attenties.

Wat wij ook heel bijzonder vonden was, dat toen ZorgAccent een corona-afdeling opzette en er medewerkers vanuit de wijk nodig waren, deze er gelijk stonden. Dat laat toch maar weer eens zien dat wij één organisatie zijn waarbij iedereen voor elkaar klaar staat. Een directe collega van ons heeft drie weken op deze afdeling gewerkt. Als wijkteam hebben wij binnen een héle korte periode alle diensten van die collega opgelost zodat zij drie weken lang zich kon focussen op het werken op de corona-afdeling. Top!

Kortom: wij hebben ervaren dat onze organisatie volledig en altijd achter ons staat, zij steunen ons in alle tijden en dat geeft vertrouwen. Vertrouwen in wat nog komen gaat en vertrouwen in dat wat is geweest! Wij zijn van mening dat ZorgAccent ons niet beter had kunnen helpen dan dat ze hebben gedaan. Wij zijn trots om voor deze organisatie te mogen werken.’

Wijkverpleging

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer