Zelfredzaam zijn met of zonder hulpmiddelen thuis. Wie wil dat niet? (Genieten met een vleugje zorg 2020)

Artikel

Hulpmiddelen om de zelfredzaamheid te vergroten. Maar wat houdt dat in? Letterlijk betekent zelfredzaamheid: jezelf kunnen redden. Het gaat dan om de dagelijkse, praktische handelingen als je ouder wordt of als je moet revalideren na een operatie of ziekte. Uiteindelijk draait het erom dat je zelfstandig wilt blijven wonen en een zo gewoon en een onafhankelijk mogelijk leven wilt leiden.

Corrie Vogelaar van Medipoint: ‘We bieden mantelzorgers en medewerkers in de wijkverpleging hulpmiddelen aan ter ondersteuning voor een lage, lichamelijke belasting. U mag de hulpmiddelen uitproberen om hiermee de zelfredzaamheid te vergroten. Denk aan hulpmiddelen bij de transfer van bed naar stoel, en de aan- en uittrekhulp voor steunkousen. Onze hulpmiddelen zijn handig en makkelijk in gebruik. De wijkverpleging informeert de cliënt en mantelzorger over het gebruik ervan. Vaak lukt het om daarmee de zelfredzaamheid te vergroten’, aldus Corrie.

Digitaal zelfredzaamheidspakket in coronatijd
Corrie Vogelaar en de kennisdragers Zorgtechnologie van ZorgAccent, Joyce Koster en Bernard Hengelveld hebben een pakket samengesteld met daarin relatief goedkope, technologische hulpmiddelen. Bernard geeft aan: ‘De afgelopen jaren hebben we hiermee al veel ervaring opgebouwd. Ook de laatste maanden zijn er meerdere kleine technologische hulpmiddelen uitgeprobeerd bij de mensen thuis.’ Zoals: de geheugenhulp met alarmsysteem bij het innemen van medicijnen en de timerklok met grote letters en datum voor als het zicht en het geheugen minder is.’ Enthousiast is Bernard ook over de robot knuffeldieren. ‘Echt een aanrader voor contact, gezelligheid en om ze te knuffelen.’

Meer vraag naar technologie in coronatijd
Volgens de kennisdragers Zorgtechnologie is de vraag naar technologische hulpmiddelen in een stroomversnelling gekomen tijdens de corona-crisis. ‘Steeds vaker zijn we aan het beeldbellen met cliënten of mantelzorgers in de wijk voor informatie, advies en ondersteuning. Inzet van technologische hulpmiddelen verkleint de kans op besmetting.’

Wilt u een hulpmiddel uitproberen?
Naast producten uit het zelfredzaamheidspakket, biedt ZorgAccent meer technologische hulpmiddelen aan in samenwerking met de Technologie ZorgAcademie (TZA). De kennisdragers van zorgtechnologie laten u graag de verschillende mogelijkheden zien.

Bel voor meer info naar 0900 0678 of mail naar kennisdragerszorgtechnologie@zorgtechnologie.nl

Meer informatie over het lenen, kopen en bezorgen van hulpmiddelen?
Ga naar de website: www.medipoint.nl

Voor instructiefilmpjes: www.medipoint.nl/

careteam/zelfredzaamheidshulpmiddelen

Hulpmiddelen

    Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.





    Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

    Medewerker

    Onze cliënten
    waarderen
    ons met een 9.4

    Beoordeel ons op
    Zorgkaart Nederland

    zorgkaartnederland zorgaccent
    kaart locatie footer