Mondzorg bij ZorgAccent

Bij een verblijf in een woonzorglocatie is een goed mondzorgbeleid van belang

Op basis van hun WLZ indicatie hebben bewoners van zorginstellingen recht op goede zorg, dit geldt ook voor mondzorg. Het is de verantwoordelijkheid van ZorgAccent dat deze zorg beschikbaar is voor de bewoners. Hieronder verstaat de Kwaliteitswet Zorginstellingen zorg die doeltreffend, doelmatig en bewonersgericht wordt verleend en afgestemd is op de reële behoefte van de bewoner.

Een goed mondzorgbeleid is erop gericht dat alle bewoners mondzorg op maat krijgen. Conform de Normen van Verantwoorde Zorg dient ZorgAccent dit beleid uit te voeren en schriftelijk vast te leggen.


Het belang van goede mondzorg bij kwetsbare ouderen

Steeds meer mensen die in een zorginstelling worden opgenomen, hebben nog eigen tanden en kiezen. Het behoud van het eigen gebit draagt bij aan de kwaliteit van leven. Goed kauwen, lekker eten en een aangename mondgeur is voor iedereen belangrijk, een goede mondgezondheid draagt hieraan bij.

Geneesmiddelen kunnen door hun bijwerkingen bijdragen aan het ontstaan van allerlei aandoeningen in de mondholte (zoals droge mond). Mondgezondheid heeft tevens invloed op het functioneren van de luchtwegen en de spijsvertering. Hierbij is het heel belangrijk infecties in de mond tijdig te signaleren en behandelen om bijvoorbeeld pijnklachten op tijd te verhelpen of te voorkomen.

Een bezoek aan de tandarts, protheticus of mondhygieniste wordt moeilijker naarmate mobiliteit achteruit gaat.

ZorgAccent regelt de mondzorg via Fresh Unieke Mondzorg. Zij zorgen ervoor dat de bewoners jaarlijks een controle krijgen van de tandarts. Bij de eerste controle wordt een individueel mondzorgplan gemaakt en afgesproken hoe vaak controle en behandeling moet plaatsvinden. De tandarts bezoekt alle bewoners (ook als bewoners geen tanden meer hebben) op de eigen kamer. Zij hoeven de deur niet meer uit voor een bezoek aan de tandarts, mondhygieniste of protheticus.

Al deze kosten vallen onder de WLZ, hier is dus geen aparte tandartsverzekering voor nodig.
(Bovenstaande geldt voor bewoners die onder WLZ verpleeghuiszorg vallen).

 

 

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van Zorgaccent? ( ik had mijn werk jas aan) Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.2

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer