Oproep aan de RIVM:

Test zowel medewerkers als cliënten in de wijkverpleging bij milde klachten

Bestuurder van ZorgAccent, Aline Poolen, doet dringende oproep aan RIVM

Wij zijn heel blij met de mogelijkheid dat we alle zorgmedewerkers die in lichamelijk contact komen met cliënten kunnen testen op besmetting met corona vanaf 6 april 2020.

Tegelijkertijd vinden wij het noodzakelijk dat ook alle cliënten in de wijkverpleging waarbij lichamelijk contact nodig is, bij milde klachten kunnen worden getest. Dit omdat medewerkers cliënten kunnen besmetten, maar uiteraard ook cliënten de medewerkers, over en weer. We merken in de afgelopen dagen toenemende zorg en ongerustheid bij cliënten, hun naasten maar ook de zorgmedewerkers en hun naasten. Onze cliënten zijn veelal kwetsbare mensen of ouderen en vallen daarmee in de risicodoelgroep. Cliënten èn medewerkers hebben soms ook nog kwetsbare mensen bij hen thuis wonen.

Als alleen medewerkers getest worden, blijft het voor hen onzeker of ze na het testen van zichzelf, toch niet bij noodzakelijk lichamelijk contact alsnog besmet worden door een cliënt in de wijkverpleging die niet getest wordt door de huisarts/GGD. Dan belanden we in een vicieuze cirkel. Op dit moment weigeren sommige huisartsen/GGD’s deze cliënten te testen. Dit is voor medewerkers, cliënten en al hun naasten een ontzettend onzekere en onwenselijke situatie. Het is belangrijk dat alle zorgverleners, (huis)artsen, verpleegkundigen en verzorgenden elkaar helpen en steunen in deze onzekere tijden zodat we het samen lang vol houden.

 • Wij pleiten voor een laagdrempelig testbeleid ook bij cliënten met milde klachten die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus én die wijkverpleging ontvangen waarbij lichamelijk contact noodzakelijk is. Wij verzoeken de RIVM dit duidelijk op te nemen in de nieuwe richtlijn. Het is ook van belang dat aan het nieuwe testbeleid wordt toegevoegd dat de huisarts het team wijkverpleging zo spoedig mogelijk op de hoogte stelt van de uitslag van de test.

 

Namens het crisisteam van ZorgAccent,

Aline Poolen
Bestuurder ZorgAccent

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer