Muziektherapie

Muziektherapie bij ZorgAccent

De muziektherapeut helpt u door middel van muziek beter om te gaan met emoties, uw sociale vaardigheden te vergroten of uw lichamelijk en psychisch functioneren te verbeteren. Muziek roept herinneringen op, zet aan tot bewegen, geeft ontspanning en plezier en biedt ondersteuning bij het verwerkingsproces. De muziektherapeuten van ZorgAccent hebben uitgebreide ervaring en kennis in de verpleeghuiszorg.

Samenwerken voor een betere behandeling

Optimale afstemming komt uw behandeling ten goede. Door de nauwe samenwerking met andere behandelaren van ZorgAccent worden de behandelingen optimaal op elkaar afgestemd. Bovendien profiteert u van de jarenlange ervaring en volgen de behandelaren regelmatig bijscholingen en zijn ingeschreven in kwaliteitsregisters.

Waar vindt de behandeling van ZorgAccent plaats?

De muziektherapeuten werken op verschillende woonzorglocaties van ZorgAccent in Twente.

Muziektherapeut gitaar

Muziektherapie voor ouderen met veel kennis van dementie, Korsakov, CVA en Parkinson

De geïntegreerde aanpak van ZorgAccent omvat een veelzijdig palet aan muziektherapeutische technieken, speciaal ontworpen om de kwaliteit van leven te verhogen voor mensen die geconfronteerd worden met neurologische en psychologische uitdagingen. Ons team van ervaren muziektherapeuten werkt nauw samen met andere zorgprofessionals, zoals neurologen, psychologen en logopedisten, om een holistische zorgervaring te bieden die zowel lichaam als geest aanspreekt.

De therapieën die wij aanbieden zijn divers en worden zorgvuldig aangepast aan de unieke behoeften van elke cliënt. Deze kunnen onder andere omvatten:

 1. Cognitieve Stimulatie:
  • Geheugentraining door middel van melodie en ritme.
  • Cognitieve oefeningen geïntegreerd in muziekactiviteiten om aandacht en concentratie te verbeteren.
 2. Motorische Coördinatie en Mobiliteit:
  • Ritmisch geïnduceerde bewegingstherapieën om de coördinatie en kracht in ledematen te verbeteren.
  • Dans- en bewegingstherapieën die gericht zijn op evenwicht, coördinatie en het verminderen van spierspanning.
 3. Spraak- en Taaltherapie:
  • Melodic Intonation Therapy (MIT) voor cliënten met afasie.
  • Ritme- en muziekgebaseerde oefeningen om de articulatie en vloeiendheid van spraak te verbeteren.
 4. Emotioneel Welzijn en Psychosociale Ondersteuning:
  • Muziek luisteren en analyseren ter bevordering van ontspanning en stressvermindering.
  • Het schrijven van songteksten en componeren als vorm van zelfexpressie en emotionele verwerking.
 5. Sociale Integratie en Gemeenschapsvorming:
  • Groepstherapiesessies om communicatievaardigheden en sociale interactie te bevorderen.
  • Koor- en ensembledeelname om het gevoel van gemeenschap en samenwerking te versterken.

 

Neurologische muziektherapie

Elke therapie wordt toegepast met een diep begrip van de individuele achtergrond van de cliënt, en wordt voortdurend geëvalueerd en aangepast om maximale voordelen te waarborgen. We zijn toegewijd aan het creëren van een ondersteunende, begripvolle en therapeutische omgeving waarin onze cliënten zich gehoord, gewaardeerd en gerespecteerd voelen.

In lijn met onze holistische benadering, moedigen wij de integratie van neurologische muziektherapie in de thuisomgeving aan. Dit kan variëren van het aanleren van specifieke muziektherapie-oefeningen die thuis kunnen worden uitgevoerd, tot het adviseren over hoe muziek op een heilzame manier kan worden geïntegreerd in het dagelijks leven, zoals het gebruik van rustgevende melodieën om slaap te bevorderen of het inzetten van stimulerende muziek tijdens lichamelijke oefeningen.

Bij ZorgAccent is ons primaire doel niet alleen het verlichten van symptomen, maar ook het verrijken van het leven van onze cliënten door middel van muziek, waardoor ze een hogere kwaliteit van leven en een grotere persoonlijke voldoening ervaren.

Muziektherapie

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer