Update 1 april – Blog Iris Rutgers, deskundige infectiepreventie

Zelfgemaakte mondneusmaskers:  geen bescherming tegen coronavirus!

Iris Rutgers is deskundige Infectiepreventie bij ZorgAccent. Zij schreef deze blog over het gebruik van zelfgemaakte mondneusmaskers.

Door de snelle verspreiding van het coronavirus zijn de beschermende middelen, zoals mondneusmaskers, schaars geworden. Dat zorgt ervoor dat mensen op creatieve wijze zelf bescherming tegen het coronavirus bedenken. Zorgmedewerkers wisselen tips en naaipatronen uit om zelf een mondkapje te maken, waarmee ze zich proberen te beschermen tijdens het werken in de wijkverpleging of woonzorg. Zelfs op internet en de social media staat hoe je op verschillende manieren een mondneusmasker kan maken.

Maar zijn deze zelfgemaakte mondkapjes nuttig of juist verraderlijk onveilig?

Wij raden zelfgemaakte mondkapjes af!

Een zelfgemaakt mondneusmasker houdt pluisjes en sommige bacteriën tegen, maar geen virussen! Een virus is 10 keer kleiner dan een bacterie. Een zelfgemaakt mondneusmasker geeft valse veiligheid, en werkt net zo slecht als een sjaal voor je mond: niet tegen virussen! Onze bekende mondneusmaskers zijn uitgebreid getest en kunnen de veiligheid wél garanderen.

Er wordt landelijk gekeken naar een goede oplossing voor de tekorten van materialen. Ook ZorgAccent doet er alles aan om aan goede materialen te komen voor jou en onze bewoners en cliënten. Dit staat ook elke dag op de agenda van het crisisteam.

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer