Wij staan voor zorg, maar onze schoenen wringen

Landelijke actiedag op 5 september voor: meer respect, meer vertrouwen, minder regels en meer salaris.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de schoenenactie? Dat kan via de facebookpagina van de actiegroep: 3zusters

Update 5 september 2020

De actie is inmiddels in volle gang. Er is veel aandacht voor de landelijke schoenenactie. De NOS maakte alvast een mooie reportage met Eefje:

De betoging is vanaf 14.00 uur te volgen via een NOS livestream: https://www.youtube.com/watch?v=WNvx_oe6qP0

Hart van Nederland (SBS) maakte de volgende reportage met Eefje over een tweede coronagolf  https://www.hartvannederland.nl

Eefje Hart van Nederland

Lees hieronder het artikel uit de Tubantia:

https://www.tubantia.nl/almelo/indrukwekkend-twents-protest-verpleegkundigen-onze-schoenen-wringen~

Tubantia

Update 3 september 2020

Landelijke schoenenactie voor de zorg

Het is bijna zover! De allergrootste schoenenactie voor de zorg ooit, wordt zaterdag 5 september om 14 uur werkelijkheid. Meer dan 5000 paar schoenen zijn vanuit heel Nederland ingeleverd door ontevreden zorgmedewerkers om een ‘coronaproof’ protest te laten horen, tijdens de landelijke actiedag in Den Haag.

Natasia ten Kattelaar en Eefje Van Keeken, initiatoren van de schoenenactie en beiden werkzaam als verpleegkundige bij ZorgAccent, hebben afgelopen week alles op alles gezet om de actie van start te laten gaan. En niet zonder succes; vanuit heel Nederland werd massaal gehoor gegeven aan de oproep om schoenen in te leveren.

Wij staan voor zorg, maar onze schoenen wringen.

‘We demonstreren voor meer respect, meer vertrouwen, minder regels en meer salaris.Een krachtig gebaar maken met alle schoenen van zorgmedewerkers straks als stille getuigen op het Malieveld. Zo laten we zien dat we met veel zijn. We willen graag demonstreren maar nemen onze verantwoordelijkheid door niet lijfelijk samen te komen. We willen geen bron van besmetting zijn voor onze kwetsbare cliënten/patiënten/bewoners.’ aldus Eefje Van Keeken.

Meer weten en/of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de schoenenactie? Dat kan via de facebookpagina van de actiegroep: 3zusters

 

Update 27 augustus 2020

Op 5 september is er een landelijke actiedag voor de zorg georganiseerd, oorspronkelijk op het Malieveld in Den Haag. Vanwege corona demonstreren zorgmedewerkers niet lijfelijk, omdat het laatste wat zij willen is kwetsbare patiënten, cliënten, bewoners besmetten. In plaats daarvan komt er een online demonstratie. Maar dat vonden Natasia ten Kattelaar en Eefje van Keeken, beiden werkzaam als verpleegkundige bij ZorgAccent, niet genoeg.  Daarom bedachten zij een actie die meer zou opvallen dan een online demonstratie.  Ze roepen alle zorgmedewerkers op hun schoenen naar Den Haag te sturen onder het motto: ‘wij staan voor zorg, maar onze schoenen wringen’.

Veel mensen zullen hen wellicht nog kennen; als onderdeel van de groep 3 Zusters voerden Natasia en Eefje vier jaar geleden ook acties, specifiek in de ouderenzorg waar ze als verpleegkundige werkzaam zijn. En kwamen aan tafel bij DWDD en in contact met Hugo de Jonge.
Toen zij hoorden van de online demonstratie, ontstond bij de dames al snel het idee om het Malieveld vol met schoenen van de ontevreden zorgmedewerkers te zetten. Eefje: ‘Het moet namelijk wel zichtbaar zijn dat het om een hele grote groep protesterende zorgmedewerkers gaat!

Natasia: ‘Wij zijn geen speelbal van de politiek en zeker geen ondergeschoven kindje. Wij zijn een grote en belangrijke beroepsgroep en volwaardige gesprekspartner. Wij verdienen het vertrouwen, zoals in het begin van de coronacrisis ook werd gegeven. We mochten de zaken op onze manier regelen/oplossen en dat hebben we goed gedaan. De vrijheid en het vertrouwen die we in die periode hebben gekregen kan niet meer teruggedraaid worden (hoewel dat wel aan het gebeuren is!).’ Eefje voegt toe: ‘Hartstikke mooi dat we applaus kregen, maar we verdienen het om met respect behandeld te worden. Respect uit zich in bepaalde punten: oprechte informatie, goede communicatie, veilig kunnen werken en natuurlijk ook een salaris wat passender is bij een beroepsgroep die zo van belang is. En niet alleen tijdens de coronacrisis. Kamerleden die weglopen, oppositiepartijen die zich niet aan de afspraak houden. Wij zijn de dupe en dat pikken we niet.’ Vandaar deze actie die al direct een vliegende start kende. Het eerste bericht dat de 3 Zusters deelden op hun facebookpagina werd 527 keer gedeeld. ‘Mijn mailbox ontplofde’, aldus Eefje.

Jouw schoenen ook op het Malieveld?

Eefje en Natasia gaan voor minimaal vijfduizend paar schoenen op het Malieveld. Maar ze hopen op veel meer. Iedere zorgmedewerker die zich wil aansluiten – en een paar schoenen over heeft – kan zich aanmelden bij de actiegroep van de dames, via Facebook Saai in de zorg ,dacht het niet of van de 3zusters. Natasia: ‘Je kunt schoenen inzamelen (bijvoorbeeld per team) en deze inleveren bij speciale inleverpunten; per provincie komen twee verzamelpunten. De organisatie Was mijn was zorgt voor de distributie naar Den Haag. ‘Zo geweldig hoeveel medewerking we krijgen; niet alleen van onze werkgever ZorgAccent, maar ook van bijvoorbeeld deze leverancier.’

Actiedag Schoenen ZorgAccent

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer