Wijkverpleging ZorgAccent experimenteert met sociale robot Tessa

Zorgrobot Tessa

Onlangs heeft ZorgAccent twee zorgrobots aangeschaft om als proef in te zetten in de wijkverpleging. De eerste proef met zorgrobot Tessa schept hoge verwachtingen.

Een 87-jarige cliënt van team Harbrinkhoek-Mariaparochie heeft dementie en veel begeleiding nodig bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Bernard Hengeveld, wijkverpleegkundige bij ZorgAccent: ‘Door de inzet van Tessa is mevrouw meer zelfstandig en dat heeft een positief effect op haar stemming.’

Tessa zorgt dat mevrouw op tijd naar bed gaat
Bernard Hengeveld: ‘Wij komen vier keer per dag bij mevrouw om te ondersteunen. Zij kan nog veel zelfstandig, maar ze moet wel gestimuleerd worden. Daarom leek het ons een goed idee om Tessa in te zetten voor deze ondersteunende rol. ’s Avonds geeft Tessa aan dat het tijd is om te verkleden en naar bed te gaan. Als we dan langskomen is mevrouw meestal al omgekleed. Daar hoeven we haar dan niet meer mee te helpen.’

De eerste dagen met Tessa
Om robot en cliënt aan elkaar te laten wennen vertelt zorgrobot Tessa de eerste dagen leuke en vriendelijke berichtjes. Sinds de komst van Tessa lacht mevrouw veel meer en ze lijkt cognitief wat sterker te zijn. Inmiddels instrueert Tessa mevrouw om uit en naar bed te gaan, zichzelf te wassen en om ‘s middag een broodje te smeren.

Waardering cliënt en familie
De familie is erg enthousiast over de zorgrobot en het effect dat Tessa heeft op hun moeder. Zij kunnen inmiddels ook zelf teksten inspreken voor hun moeder. De sociale robot Tessa blijft bij de cliënt zolang dit het gewenste resultaat oplevert.

Tessa brengt structuur in het dagelijks leven
Tessa is een sociale robot die structuur brengt in het dagelijks leven van mensen met dementie of een cognitieve beperking. Daarnaast kan de zorgrobot mensen helpen herinneren bepaalde activiteiten uit te voeren en geplande afspraken na te komen.

Wil je meer weten over zorgrobot Tessa?
Of ken je iemand die mogelijk door Tessa geholpen kan worden? Stuur dan een e-mail naar de kennisdrager Zorgtechnologie van ZorgAccent, kennisdragerszorgtechnologie@zorgaccent.nl of kijk op www.tinybots.nl

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer