ZorgAccent bouwt nieuwe woon- en werklocaties voor cliënten Korsakov

Op 28 januari ondertekenen ZorgAccent en Goossen Te Pas Bouw de aannemingsovereenkomst voor de nieuwbouw van het dr. Vospaviljoen en de dagbestedingsgebouwen De Homoet en Het Palet. Deze ondertekening vindt om 09.00 uur plaats in De Ontmoeting op het terrein van Krönnenzommer in Hellendoorn. Het nieuwe woongebouw voor cliënten met het syndroom van Korsakov vervangt het oude Dr. Vospaviljoen. Ondanks aanpassingen en frequent onderhoud aan het bestaande paviljoen (woongebouw), De Homoet en Het Palet (dagbestedingsgebouwen) voldoen de gebouwen niet meer aan de wensen van deze tijd. Ook vragen onderhoud en aanpassingen in het kader van veiligheid een steeds grotere inspanning. Als alles volgens planning verloopt, zijn de gebouwen begin 2022 klaar.

Samen ontwerpen en bouwen
Het nieuwe Dr. Vospaviljoen bestaat uit vier vleugels waarin zich de appartementen bevinden van de cliënten. Deze cliënten wonen kleinschalig rondom vier huiskamers. In het hart van het gebouw bevinden zich de centrale ruimtes en het activiteitencentrum waar gelegenheid is om bijvoorbeeld te biljarten, darten of tafeltennissen.

De dagbesteding wordt ondergebracht in twee nieuwe aparte gebouwen op het terrein. In de Homoet verrichten de cliënten arbeidsmatige dagbesteding, zij werken ook in opdracht van bedrijven. In het Palet is ruimte voor individuele/ kleinschalige dagbesteding met een cultureel, creatief, sociaal en/of ontspannend karakter. Hierbij wordt gekeken naar wat de cliënt leuk vindt en wat bij hem of haar past. Leuk te vermelden is dat deze producten sinds kort worden verkocht in de webshop op de website van ZorgAccent. Rondom het dagbestedingsgebouw is een groenten- en bloementuin aangelegd. Cliënten die van tuinieren houden, zorgen voor het onderhoud. Ook producten uit de tuinen worden te koop aangeboden.

Passend bij de visie op zelfsturing en de kernwaarden echt, lef, toegewijd en vertrouwen van ZorgAccent, hebben aannemer en BRW-bouwregisseur in intensief overleg met begeleiders én cliënten de ontwerpen gemaakt voor deze nieuwbouw. Ook gedurende het hele bouwproces worden de begeleiders en cliënten nauw betrokken bij ‘hun’ woon- en werkgebouw. Zij weten als geen ander hoe zij hier het beste kunnen wonen, werken én ontspannen. Een gedegen voorbereiding, goede communicatie en het nakomen van afspraken zijn hierbij van essentieel belang.

Wonen en zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov
Op het uitgestrekte terrein van Krönnenzommer in Hellendoorn, verleent ZorgAccent zorg aan verschillende doelgroepen. Een zo’n doelgroep wordt gevormd door cliënten met het syndroom van Korsakov. De woonbegeleiders verzorgen en begeleiden deze mensen volgens de methode ‘foutloos leren’. De cliënten verblijven in woongroepen waarvan een aantal op het dokter Vospaviljoen en drie woongroepen in Nijverdal. De cliënten beschikken over een eigen kamer. In de woongroepen vinden dagelijkse activiteiten plaats, zoals koken, eten en schoonmaken. De mate waarin een cliënt hierbij betrokken wordt, verschilt per cliënt en is afgestemd op zijn/haar mogelijkheden. Net zoals in de gewone maatschappij werken de cliënten alle werkdagen, onder begeleiding, aan overzichtelijke taken. Het werken in de werkplaatsen De Homoet en Het Palet geeft structuur, afleiding en vergroot het gevoel van eigenwaarde. Daarnaast is het hebben van collegiale contacten ook belangrijk.

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer