Zorgheldinnen en zorghelden!

Een blog van bestuurder Aline Poolen

Ik herinner mij deze week ineens een discussie die ik een paar maanden geleden had met onze collega’s van communicatie, over het woord zorghelden.

Het betrof de wervingscampagne voor nieuwe medewerkers voor De Hofkamp. Ik zei, toen ons team communicatie & vormgeving voorstelde om te gaan werken met het woord Zorghelden: ‘Ik vind eerlijk gezegd het woord held niet helemaal passend.’ Ik ben zelf ook verpleegkundige en had altijd als men zoiets tegen mij zei: ‘Ik doe gewoon mijn werk, ik vind mijn werk mooi, ik krijg ervoor betaald en ik loop weinig extra gevaar vergeleken met andere beroepen. Dus maak het niet te overdreven mooi of verheven. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.’

De mensen van communicatie, die ook een mooi vak hebben, stonden en staan daar anders in. Zij vonden en vinden toch dat mensen die in de zorg werken iets heldhaftigs, iets moedigs, iets doen wat een bijzonder talent vraagt. We kwamen er niet helemaal uit en bedachten een alternatief: we besloten zorgmedewerkers ‘zorgtalenten’ te noemen.

Nu we middenin de coronacrisis zitten moest ik terugdenken aan deze discussie. Ik ben eens op gaan zoeken wat held eigenlijk betekent.

De Dikke van Dale vertaalt held met iemand die uitblinkt in moed. En Wikipedia schrijft: een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak.

Ik ben helemaal om! Als je deze uitleggen van het woord held leest dan is het superduidelijk dat jullie stuk voor stuk zorgheldinnen en zorghelden zijn! Jullie zijn er elke dag en elke nacht weer in deze coronacrisis om professionele en liefdevolle zorg te verlenen aan onze kwetsbare mensen en ouderen in de wijkverpleging en in de woonzorglocaties. Besmette bewoners, verdenkingen van besmetting, besmette collega’s: jullie laten niemand in de steek.

De crisis maakt sommige dingen meteen glashelder.

We zijn jullie zeer erkentelijk; zorgheldinnen en zorghelden!

 

Aline Poolen

Bestuurder ZorgAccent

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.2

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer