Zorginstanties in Almelo, Hellendoorn en Hengelo slaan handen ineen voor kwetsbare ouderen

Persbericht Tubantia 19 december 2019

In de huidige situatie moeten huisartsen regelmatig lang zoeken voor ze een oudere die in een crisissituatie verkeert ergens kunnen onderbrengen ter observatie. Dat leidt er vaak toe dat ouderen in een ziekenhuisbed terechtkomen. Dat verstopt de doorstroming en is duur, maar het is ook voor de ouderen zelf niet goed. Ook gaat er door de snelheid van handelen wel eens iets mis met de beoordeling van de patiënt, waardoor die op een verkeerde afdeling terechtkomt. Ouderen hebben vaak meerdere chronische aandoeningen en het vergt tijd en observatie om de situatie goed in kaart te brengen.

Daarom hebben verschillende instanties de handen ineengeslagen om in het werkgebied van ziekenhuis ZGT speciale opvangplekken te regelen, zogenaamde observatiebedden. In de samenwerking zitten onder meer de grote zorginstellingen TMZ, ZorgAccent, Carintreggeland, ziekenhuis ZGT, de huisartsenorganisaties en verzekeraar Menzis die de proef betaalt.

Zes bedden

Het gaat om zes bedden. Ze worden verspreid over de Eugeria in Almelo, ’t Hof in Hengelo (locatie Borsthuis) en Krönnenzommer in Hellendoorn. De patiënten kunnen daar maximaal twaalf dagen verblijven. In die tijd kan een team van zorgverleners een goede indicatie stellen. De patiënt kan vervolgens naar een geschikte plek worden gebracht, in de buurt van de eigen woonomgeving.

Om de ouderen zo snel en goed mogelijk te kunnen helpen, komt er één centraal meldpunt. Daar kunnen zorgverleners, huisartsen en artsen van de spoedeisende hulp terecht als er een opvangplek in geval van crisis nodig is. Deze aanpak moet voorkomen dat ouderen bij een crisis van de ene naar de andere plek gebracht.

Zorginstanties in Almelo, Hellendoorn en Hengelo slaan handen ineen

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer