Blog 4 van Hospice Noetsele

Het was mij in ieder geval gelukt rust in de woonkamer te creëren.

Er zijn vele prachtige momenten die het vrijwilligerswerk op het Hospice voor mij waardevol maken. Ik wil er 2 met u delen omtrent een voetmassage bij gasten op de eerste avond van hun verblijf in ons Hospice.

Ontspanning
De eerste was een relatief jonge vrouw van ongeveer 55 jaar. Ze was opgenomen en de middagdienst droeg over dat ze erg moe was van alle indrukken en het liefst alleen gelaten wilde worden. Ik begon mijn dienst rond 17.30 uur en bracht haar een korte groet met de afspraak dat we haar tot 20.00 uur met rust zouden laten, maar dat zij ons ter aller tijden mocht bellen.

Rond de klok van achten ging ik bij haar binnen en zag haar op bed zitten in een krampachtige houding die in mijn ogen verlatenheid en afstand uitstraalden. Nee, ik kon niets voor haar doen en ze hoefde niets te drinken ze had nog wel wat water.

Bijna was ik stilletjes weg gegaan, toch vroeg ik haar of ze misschien behoefte had aan een voetmassage. Een paar dankbare ogen keken mij aan en ze zei “oh graag ik heb het zelf al geprobeerd maar dat lukt mij niet “.

Ik trof wat voorbereidingen en ging bij haar zitten. En zag hoe ze ontspande, ze zakte verder terug in haar kussen, liet haar schouders hangen terwijl ik haar nog niet eens had aangeraakt. Al snel sloot ze de ogen en zag ik dat ook haar handen ontspanden. Ze gaf zich volledig over aan mijn massage. Na een korte voetmassage ben ik na een fleecedeken over haar heen gelegd te hebben stilletjes vertrokken.

De tweede dame was misschien wel een jaar later, ze was opgenomen en bleef maar praten. We zaten met enkele gasten in de woonkamer en keken naar het acht uur journaal, alleen niemand kreeg er iets van mee. Mw. bleef de aandacht opeisen. Na een korte blik richting mijn collega vroeg ik haar of ze misschien een voetmassage wilde. Het leek haar heerlijk en ze liep mee richting slaapkamer. Het was mij in ieder geval gelukt rust in de woonkamer te creëren.

Mw. ging op bed liggen en ging verder met haar levensverhaal. Het was ook ongelooflijk veel wat zij in haar leven op haar bord had gekregen. Ze genoot van de massage en stak dit niet onder stoelen of banken. En net toen ik dacht waar zit de “uitknop “of hoe komt ze nu even echt tot rust vroeg ze of ze ook tv mocht kijken op haar slaapkamer. Terwijl ik haar de afstandsbediening in de hand gaf vertelde ze dat ze nog wel zin had in een glas ijswater.

Mariet Reimink
Vrijwilligster Hospice Noetsele

 

Vrijwilliger worden in Hospice Noetsele?
Wilt u ook een verschil maken voor mensen in hun laatste levensfase? Word vrijwilliger bij het Hospice. Hier vindt u meer informatie. Liever eerst een kijkje achter de schermen nemen? Dat kan hier. Overigens zijn mannen ook van harte welkom!

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer