Eén jaar in De ‘nieuwe’ Hofkamp

De heer Rieks Davenschot viert er zijn 101-ste verjaardag

Verhuizen naar De Hagenborgh, daar tijdelijk wonen in een ‘vreemde kamer’, terugverhuizen naar De (nieuwe) Hofkamp…  de 100-jarige Rieks Davenschot zag er nooit tegenop. Maar nu het allemaal achter de rug is, en hij alweer bijna een jaar in De ‘nieuwe’ Hofkamp woont, is hij toch ook wel blij. “Maar”, verzucht hij: “Ik heb meer last gehad van de pandemie. Foei, wat ben ik blij dat er weer mensen mogen komen hier en dat er wat meer mag. Ik houd ervan als er wat te doen is in de gezamenlijke huiskamer. Jammer dat die niet zo groot is als de vroegere recreatiezaal, maar het is er wél gezellig.” Hij verheugt zich op z’n 101ste verjaardag. Die hoopt hij daar te vieren op 24 augustus met familie en bekenden om zich heen. Eten doet de heer Davenschot het liefst in z’n eentje op de kamer. “Anders horen de mensen om me heen dat ik een beetje zit te smakken”, grapt hij. “En….”, hij steekt z’n rechter wijsvinger in de lucht: “niet vergeten… Frico eten!”, verwijzend naar een kaasreclame van zo’n 40 jaar geleden.

Niets te klagen
Rieks Davenschot woont sinds 2016 bij ZorgAccent. “Ondanks de hoge leeftijd, functioneert het meeste nog prima,” zoals hij het zelf omschrijft. Z’n vrouw Henny overleed in 2011. Tijdens hun huwelijk kregen ze één dochter. “Geesje woont hier in Almelo en is 76 jaar. We hebben fijn contact.” Zij heeft een zoon én een dochter. Inmiddels heb ik zes achterkleinkinderen, maar voor het gemak noem ik ze allemaal: mijn kleinkinderen. Voor hen betaal ik met plezier de rijlessen. Daar heb ik voor gespaard. Nog even en dan mag ook de jongste aan z’n rijbewijs beginnen. En ja, ook hij krijgt op z’n 17de een enveloppe met inhoud van mij. Mooi voor hen, maar ook voor mij” lacht Rieks Davenschot. “Zo komt er nog eens eentje bij me langs voor een autoritje door Almelo en omgeving.” Over aandacht heeft de 100-jarige niets te klagen. Veel mensen kennen hem van de busreclame van ZorgAccent en van reclame waarop zijn beeltenis te zien is. Hij houdt van aanspraak, maar is ook zelf nooit verlegen om een gezellig babbeltje.

Ik wil het nog meemaken
Rieks Davenschot heeft nog een goede raad: “Ga vrolijk door het leven, word niet kwaad,.. daar heb je niks aan. Leef een goed leven zonder al te veel drank. Drink maximaal drie keer per week een borreltje. Dan blijft het tenminste een extraatje en wordt het geen gewoonte.” Dat hij positief in het leven staat, is volgens hemzelf één van de verklaringen voor zijn vitaliteit, ondanks hoge leeftijd. “Sinds kort woont Raymond, mijn oudste achterkleinkind samen in Zwolle. “Ik heb al tegen hem gezegd dat hij een beetje moet opschieten.” Dan lacht hij weer ondeugend. “Ja, want hij kan zorgen voor de vijfde generatie. En dat wil ik natuurlijk nog graag meemaken.”

Bekijk hier de video van de heer Davenschot 

 

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer