Hoofdreiscoupé van NS en Alzheimer Nederland staat de maand december in De Hofkamp in Almelo

Realistische treincoupé reist langs 12 verpleeghuizen voor mensen met dementie  

De ‘Hoofdreiscoupé’ voor bewoners met dementie in verpleeghuizen staat vanaf vrijdag 3 december een maand lang in woonzorglocatie De Hofkamp in Almelo. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. Met de Hoofdreiscoupé willen NS en Alzheimer Nederland mensen met dementie een lichtpuntje bieden.

Bewoners en cliënten van woonzorglocatie De Hofkamp van ZorgAccent kunnen samen met familie of met het zorgteam een treinreisje maken. In verband met de huidige coronamaatregelen is het vooralsnog voor omwonenden of andere zorgteams niet mogelijk de NS Hoofdreiscoupé te bezoeken. “We zijn er trots op dat de NS en Alzheimer Nederland onze woonzorglocatie heeft uitgekozen voor de Hoofdreiscoupé” aldus Rhea Platenkamp, maatschappelijk werker bij ZorgAccent.”De Hofkamp is een supermoderne locatie waar we werken in kleine (zelfsturende) teams waardoor we onze bewoners goed kennen en zij ons. Waar men zoveel mogelijk het leven kan leven zoals men dat thuis gewend was en we altijd zullen kijken naar wat men nog wel kan. We hopen eind december toch ook nog bezoekers van buiten De Hofkamp te kunnen ontvangen voor deze speciale treinreis.”

Bewoonster Will Barneveld heeft de eer om als eerste plaats te nemen in de coupe samen met haar dochter Astrid. Rtv Oost maakte hier een mooie reportage van. Bekijk hier het item.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS 
Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS. De Hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Almelo gaat de Hoofdreiscoupé naar Assen.

Dementie in Nederland 
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.

Heeft u vragen over dementie? Neem dan contact op met een casemanager dementie in uw omgeving:T 0900 -0678 of kijk op  www.zorgaccent.nl/zorg-thuis/casemanagers-dementie/

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer