Tevreden bewoners na de verbouwing in De Hoge Es

Een verhuizing in coronatijd is spannend. Helemaal als het gaat om de verhuizing van 27 zeer kwetsbare mensen met dementie.

Eind april was het zover voor de bewoners van de gerenoveerde en verbouwde woonzorglocatie De Hoge Es aan de Duivenbreeweg in Nijverdal. ‘En ja, tot vlak voor het moment dat de bussen kwamen aanrijden voor vervoer van de bewoners, was het nog onzeker of het allemaal door kon gaan. Als er een bewoner besmet zou raken met het coronavirus zouden we de verhuizing moeten uitstellen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Eind april was de verbouwing klaar, het resultaat is prachtig en de bewoners zijn zeer tevreden. Ze voelen zich inmiddels thuis en op hun gemak. Een hele geruststelling, ook voor de familieleden van onze bewoners’, vertellen woonbegeleiders Esther Zonnebeld en Chantal Dijkman. Het ging om de verbouwing van de afdelingen Weidezicht, De Korhoen, De Spinnerij en De Weverij in Woonzorglocatie De Hoge Es.

Kleinschalige huiskamers

In oktober vorig jaar stonden kranten er bol van. Het was dan ook niet niks voor de groep kwetsbare ouderen om voor een half jaar vanuit Nijverdal naar De Imminkhoeve in Lemele te verhuizen. ‘De verbouwing was écht nodig. De verbouwing was noodzakelijk omdat we nog twee grootschalige woonafdelingen hadden. Nu zijn er vier kleinschalige woongroepen, met ieder een eigen kleinere, comfortabel en herkenbaar ingerichte huiskamers. Deze kamers met een apart kook-, eet en woondeel, beschikken elk over een eigen terras of balkon. Hierdoor kunnen we de visie van ZorgAccent ‘Net als thuis’ ook op De Hoge Es nu doorvoeren. Dit betekent dat we door de kleinschalige opzet nu nog meer persoonlijke zorg kunnen leveren. Bijvoorbeeld door samen met de bewoners een maaltijd te bereiden in de ruime woonkeuken. Fijn voor de bewoners, maar ook voor ons als medewerkers’, vertelt Esther. ‘We waren benieuwd of mensen hun eigen kamer nog zouden herkennen. Sommige mensen waren blij verrast met wat ze zagen, anderen vinden het prima en genieten van het moment. Wat scheelde, was dat de eigen stoelen van de bewoners al in hun kamers stonden. Voor sommigen gaf dat toch ook een stukje herkenning.’

Hopelijk binnenkort weer bezoek

Verhuizen zorgt vaak voor onrust. De meeste ouderen zien er tegenop. ‘Op de grote dag, hielden we familie op de hoogte via filmpjes en foto’s. Zo maakten zij live mee hoe het ging met hun vader of moeder. Zelf ben ik met drie bewoners meegereisd die vervoerd werden per ligtaxi. De chauffeurs droegen beschermende kleding en mondkapjes. Een mevrouw, waarvan ik weet dat zij vaak kiest voor afzondering op haar eigen kamer, heeft de hele reis genoten. De glimlach verdween niet meer van haar gezicht.’ Wel hebben de woonbegeleiders van ZorgAccent nog een grote wens: ‘We hopen dat de bewoners snel weer bezoek mogen ontvangen. Vooral de mensen die bij vlagen begrijpen wat er allemaal aan de hand is, zijn vaak verdrietig. We blijven uitleggen dat de coronatijd dit met zich meebrengt, en ze zien familie via FaceTime, maar toch… dat fysieke contact en de aandacht van familie om hen heen, die missen ze het meest.’

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.4

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer