Syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov

Brood_melk_graan

Het syndroom van Korsakov is een chronische hersenaandoening die ontstaat door een ernstig gebrek aan vitamine B 1 (thiamine).

Thiamine (vitamine B1) is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Thiamine komt voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen afwijkingen aan het zenuwstelsel en psychische afwijkingen ontstaan. (Bron:voedingscentrum.nl)

Veelvoorkomend bij chronisch alcoholisten

In Nederland komt het syndroom vrijwel alleen voor bij chronisch alcoholisten. Dat komt niet door hun alcoholmisbruik, maar doordat ze via hun voeding te weinig vitamine B1 binnen krijgen.

Kenmerken van Korsakov

 • Het syndroom van Korsakov kenmerkt zich onder andere door:
 • forse desoriëntatie;
 • geheugenstoornissen;
 • (vaak) problemen met aandacht, concentratie, gedragsplanning en organisatie;
 • starten en stoppen van handelingen.

Vaak ontbreekt ziekte-inzicht, is er sprake van initiatiefverlies, oordeel- en kritiekstoornissen. Dit leidt tot forse problemen in het dagelijks leven.

Lees hier een interview met Ans Oosterwechel, coach Korsakov bij ZorgAccent.

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van Zorgaccent? ( ik had mijn werk jas aan) Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.2

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer