Symptomen Dementie

Dementie is een verzamelnaam van hersenziekten waaronder ook Alzheimer.

Een van de symptomen van dementie is dat naast het geheugen, ook andere functies in het hoofd en lichaam langzaam achteruit gaan. Het is een verzamelnaam van hersenziekten waaronder ook Alzheimer.

Symptomen van dementie:

 • Vergeetachtigheid, vooral van recente gebeurtenissen
 • Moeite met het vinden van de juiste woorden
 • Het niet meer herkennen van bekende voorwerpen en producten
 • Het niet meer herkennen van mensen
 • Bepaalde handelingen en eenvoudige klussen lukken niet meer
 • Plannen en overzicht houden is steeds moeilijker
 • Concentratie gaat achteruit
 • Sociale vaardigheden nemen af
 • Veranderingen in gedrag

Bron: hersenstichting.nl

 

Dementie en ZorgAccent

Voor mensen met dementie biedt ZorgAccent zogenaamde psychogeriatrische zorg. Dit is op maat geleverde zorg die zo goed mogelijk aansluit bij mensen met dementie. Bij ZorgAccent bieden we kleinschalige en een persoonlijke manier van wonen en werken. Dit noemen we ‘Net als thuis’ en hierin staat de relatie tussen bewoners, zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers centraal.

 

Bij dementie streven we naar de sfeer van ‘net als thuis’

Bij ZorgAccent vinden we het belangrijk dat mensen met dementie zich zo thuis mogelijk voelen. Dat is ons uitgangspunt bij psychogeriatrische zorg. Samen met u en uw naasten kijken we naar mogelijkheden, zodat u een zo hoog mogelijk niveau van welzijn ervaart. U bepaalt als bewoner zoveel mogelijk zelf: hoe laat u opstaat, wat u gaat eten of hoe laat u wilt eten, zodat u met plezier bij ons woont.

Voor dementerenden is herkenbaarheid belangrijk

Het herkennen van de omgeving biedt mensen met dementie een gevoel van veiligheid en rust. ZorgAccent houdt daar bij de inrichting van haar gebouwen zoveel mogelijk rekening mee. Zo sluit de inrichting aan bij de tijdsperiode die (nog) bekend is bij bewoners. Zeepjes in plaats van zeeppompjes, fluitketels in plaats van waterkokers, radio’s, platenspelers en accessoires die herinneringen oproepen en bekend zijn.

  Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.

  Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

  Medewerker

  Onze cliënten
  waarderen
  ons met een 9.2

  Beoordeel ons op
  Zorgkaart Nederland

  zorgkaartnederland zorgaccent
  kaart locatie footer