Open brief VVT-Instellingen met nadrukkelijke oproep aan Menzis Zorgkantoor: Geef ons vertrouwen, tijd en middelen voor transitie ouderenzorg

Artikel

De 10 Twentse VVT-instellingen hebben een gezamenlijke open brief geschreven met nadrukkelijke oproep aan mevrouw Van de Hurk van Menzis Zorgkantoor.

Lees de gehele brief hieronder:

Geef ons vertrouwen, tijd en middelen voor transitie ouderenzorg

Enschede, 5 juli 2023,

Geachte mevrouw Van den Hurk,

De 10 Twentse VVT-instellingen, doen deze nadrukkelijke oproep aan Menzis Zorgkantoor, omdat wij samen met jullie de transitie in de ouderenzorgsector adequaat willen vormgeven en realiseren. De problematiek is bekend: het aantal kwetsbare ouderen neemt toe, er is schaarste aan medewerkers en de budgetten zijn krap. We zitten volop in onze transitieopgave om de beweging naar passende zorg te maken. Door de aangekondigde tariefkortingen en de inhoud van jullie nieuwe inkoopbeleid dreigt er stagnatie om de veranderopgave te realiseren en komt de zorg aan onze en jullie cliënten onverantwoord onder druk te staan.

Ontwikkelingen in de sector: wij luiden de noodklok
Onze medewerkers zetten zich maximaal in: we doen wat we kunnen om de zorg anders te organiseren. We zijn ook volop bezig met meer inzet van vrijwilligers en naasten, evenals de inzet van zorgtechnologie. We zetten gezamenlijk met het Zorgkantoor in op innovatief en toekomstbestendig zorgbeleid. Het tempo waarin we als organisaties nu genoodzaakt worden om, naast de transitie ook voornoemde financiële implicaties te absorberen, is echter onverantwoord. We hebben financiële stabiliteit en tijd nodig om deze complexe veranderopgave uit te voeren, en te blijven werken aan het goed organiseren van de zorg voor de ouderen van nu en morgen.

Financiering en bezwaren
Vanuit heel Nederland zijn vanuit verschillende regio’s door zorgorganisaties brandbrieven verstuurd naar minister Helder. Daarnaast heeft de uitwerking van het inkoopbeleid veel zorgorganisaties genoodzaakt vele vragen te stellen en bezwaar te maken tegen de Wlz-tarieven. Wij begrijpen dat Menzis Zorgkantoor het inkoopbeleid wil uitvoeren binnen de financiële kaders van de overheid, maar wij hebben er geen begrip voor dat dit ten koste gaat van de zorgplicht/de aanspraak waar burgers met een zzp-indicatie recht op hebben. Wij voorzien voor de komende jaren voor onze organisaties grote problemen indien het Zorgkantoor ons, kort vertaald, vraagt om meer te doen met minder geld en wij niet de tijd en ruimte krijgen om hieraan vorm en inhoud te geven.

Een oplossingsrichting in het toepassen van een vertaling van het ‘anders werken’ naar ‘andere kwaliteit van zorg’ met behulp van ‘andere verantwoording’ met een ‘ander recht op zorg’ zou helpend zijn. Echter, deze vertaalslag moet in zijn geheel gemaakt worden en niet blijven steken op het eenzijdig korten van de zorgaanbieders. We hebben elkaar en het vertrouwen in elkaar daarvoor nodig.

Onze oproep: pak de handschoen op
Wij doen daarom een dringend appel op jullie. Inwoners van Twente verwachten kwalitatieve zorg, die wij, met een geïndiceerd tekort van 58,4 miljoen voor 2024, zo niet meer kunnen bieden. Wij roepen Menzis Zorgkantoor op om de handschoen op te pakken. Neem de verantwoordelijkheid door aan de minister/het ministerie van VWS indringend te laten weten, dat voor de aangekondigde financiële kaders van de overheid vanaf 2024 en verdere jaren onvoldoende passende zorg kan worden ingekocht en de kwaliteit en continuïteit van de zorg, waarvoor jullie als Zorgkantoor verantwoordelijk zijn in gevaar komen.

We vragen het Zorgkantoor ook om te luisteren naar onze bezwaren ten aanzien van jullie inkoopbeleid en dit beleid daarop aan te passen. Zet ons financieel en administratief niet extra onder druk, zodat wij onze zorgtaken kunnen blijven uitvoeren met voldoende tijd en financiële middelen. Ook willen wij jullie opnieuw nadrukkelijk vragen jullie verantwoordelijkheid in het verwachtingsmanagement richting de burger samen met ons op te nemen ter ondersteuning van de veranderopgave.

Ouderenzorg: een verantwoordelijkheid van ons allemaal
Als zorgorganisaties willen wij samen de schouders eronder zetten en onze verantwoordelijkheid nemen door samen met jullie op te trekken o.a. richting VWS en burgers in deze transitie die ons allen raakt. Hiervoor is vertrouwen essentieel. We gaan hierover graag met jullie in gesprek. We zullen met deze open brief ook onze stakeholders informeren.

Geef ons vertrouwen, tijd en middelen om samen de noodzakelijke transitie te realiseren.

Namens de raden van bestuur van onderstaande organisaties,

R. Hogenboom (de Posten), W.G. Oldhoff (de Vriezenhof), H. Pot-Witbreuk (Liberein), L. Smetsers (Livio), P. Albracht (Manna), F. Schrander (TriviumMeulenbeltZorg), W. Belshof (TriviumMeulenbeltZorg), H. de Bruijn (Carintreggeland), I. Zwijnenberg (Carintreggeland). A. Poolen (ZorgAccent), R. Bergman (Zorgfederatie Oldenzaal), P. Bangma (Zorggroep Sint Maarten), A. Endeman (Zorggroep Sint Maarten).

 

    Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.





    Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

    Medewerker

    Onze cliënten
    waarderen
    ons met een 9.4

    Beoordeel ons op
    Zorgkaart Nederland

    zorgkaartnederland zorgaccent
    kaart locatie footer